JKA


A Japán Karate Szövetség, angolul 'The Japan Karate Association', japánul 'Shadan-Hojin Nihon Karate Kyokai' fennállása óta kötelességének tartja a Budo kultúra változatlan módon történõ terjesztését.

A szervezetet 1958. április 10-én engedélyezte a Japán Oktatásügyi Minisztérium, ettõl a JKA mint a karate-do hivatalosan bejegyzett szervezete tevékenykedik.

1. Edzés

A JKA 1948. májusától tart edzéseket és népszerûsíti a karatét. Azóta képez instruktorokat, oktatókat, akik 2 vagy 3 éves képzésben szerezhetik meg végzettségüket.
Elkészítettek egy filmanyagot, oktatási anyagot a karate-dóhoz szükséges készségek, képességek edzéséhez.
A képzés elméletén és azon a célján túl, hogy a jellemet fejlesszük, a kemény edzések hitet adnak és emelik más emberi értékek szintjét is. Több mint 20 instruktor és specialista dolgozik a központi dojó-ban, hogy ezek az értékek az egész világon elérhetõek legyenek.
Õk nem csak az egész világról érkezõ embereket edzik, hanem oktatókat, instruktori csapatokat is küldenek az egyes országokba.
Ez a szervezet a Karate-do egyik legnagyobb szervezete, mely módszerével erõs és ügyes Budó-kákat képez az egész világon.

2. Nemzetközi verseny

A Japán Karate Szövetség minden évben megrendezi az össz-japán bajnokságot, aminek a csapat versenyszáma nemzetközi verseny, külföldi csapatok is elindulhatnak rajta.
Az elsõt 1958-ban szervezték meg Tokióban és azóta a karate hihetetlen gyorsasággal terjed az egész világon. Az 5. versenyt a Japán Császár személyesen is megtekintette.
Értékes és rangos Karate-do bajnokság született a legrégebb óta megrendezésre kerülõ karate versenybõl.

3. Verseny az általános és középiskolában tanuló gyerekek részére

A 26. bajnokság óta a JKA különválasztotta az ifjúsági versenyeket (6-18 év) a felnõttekétõl.
1997. augusztus 2-3-án 2 ezer különlegesen kiválasztott, magas szintû korosztályos versenyzõ gyûlt össze egész Japánból a komazawai Olimpiai Park Tornacsarnokában.

4. Világbajnokság

A JKA WF szervezete kétévente rendezi meg a JKA 'Világbajnokságot'. A versenyek a JKA alapítója, Gichin Funakoshi elveire épülnek, aki azt remélte, hogy segíti a világbéke megteremtését és a karate elterjesztését a világban. A világbajnokságon résztvevõ Budó-kák az egész világot képviselik. Ezen az eseményen a világ legerõsebb karatékái vesznek részt, függetlenül a nemzetiségüktõl. Így is biztosítva Funakoshi mester szellemiségének folytatását, mely a karate-do edzéseiben él tovább, amely területen a JKA munkája magas szinten elismert.
Az elsõ SHOTO VILÁGKUPA 1985-ben, Japánban került megrendezésre, a legutolsó, a nyolcadik 2000-ben szintén Tokió-ban. A következõ 'SHOTO VILÁGKUPÁ'-ra 2003. szeptemberében, ismét Tokió-ban kerül sor.

5. A JKA Világszervezete

A JKA karate széleskörû elterjesztésére, a JKA karatét gyakorlók összefogására jött létre a JKA Világszervezete, a JKA World Federation, a JKA WF. Az újabb felállás szerint négy önálló területi csoportja dolgozik a világon. Ennek egyike a JKA WF/EUROPE, melynek a Magyar JKA Karate Szövetség is teljes jogú tagja. A JKA Europe minden évben önálló nemzetközi bajnokságot szervez, ez a JKA Európa-bajnokság, mely minden év április elsõ szombatján kerül megrendezésre. A 2003-évi JKA EB házigazdája a Magyar JKA Karate Szövetség lesz, mely 2003. április 05-én, Budapesten kerül megrendezésre.

6. A JKA szakmai felépítése

A Japán Karate Szövetség szakmai irányítását a JKA Shihankai vezeti. Tagjai a világ 8. Danos JKA mesterei, ill. a beválasztott 7. danos mesterek. A JKA főinstruktora SUGIURA Motokuni sensei (9.Dan), akit 1992-ben választottak meg erre a feladatra, egészségi okokból 2009-ben kénytelen volt befejezni aktív munkáját. 2010 áprilisától UEKI Masaaki sensei a JKA új főinstruktora (Shūseki Shihan). A szakmai munka irányítását, szervezését a JKA Headquarters (Tokió) vezeti. A szervezési munka, és bizonyos szintig a szakmai munka irányítása a kontinentális szervezetek feladata. Az európai szervezetet (JKA WF/Europe) – jelenleg Hideo Ochi, Jörgen Bura és Sergio Gneo vezetik. A japán JKA instruktorok képzése (Kenshusei program) továbbra is a JKA Központban van. A korábbi 2, ill. 3 éves képzés - mely mindennapos edzéseket és elméleti képzést jelent – jelenleg már a JKA új, 4 emeletes Központi Dojó-jában folyik. A JKA WF megszervezésével egy időben elindították az egész világon egységes szabályok alapján működő ’Kvalifikációs’ képzést. Ennek keretében folyik az egész világon a 4 fokozatú (D-C-B-A) instruktori, vizsgáztatói és bírói képzés. Az egyes fokozatok egymásra épülnek, megszerzésük csak az előírt sorrendben történhet. 

 

A Japán Karate Szövetség (JKA) rövid története

1948 május

Megkezdõdött a JKA szervezése. Gichin Funakoshi lett a fõinstruktor a JKA-ban.

1955. március 20.

Megnyílt a JKA hivatalos, akkor még adminisztratív dojó-ja Yotsujá-n, Tokió Shinjuku kerületében.

1956 április

Beindult a JKA képzési, oktatási programja. Az elsõ edzést is ebben a hónapban tartották a Yotsuja Dojó-jában.

1957. április 26.

88 éves korában meghalt Funakoshi Gichin sensei.

1957. október 20.

Az Elsõ Japán Karate-do Nemzeti Bajnokság (Tokyo Public Hall). Ettõl kezdve ezt a versenyt évente megrendezik.

1958. április 10.

A Japán Oktatási Minisztérium hivatalosan engedélyezte a JKA programját. Létrejött az együttmûködési megállapodás. (A JKA engedélyszáma: No.180)

1958

Nakayama Masatoshi sensei-t választják a JKA Fõinstruktorának.

1961

Õfelsége a Koronaherceg nyitotta meg az 5. Nemzeti Bajnokságot.

1962

Fukuoka városában (Kyushu) tartották a Nemzeti Karate-do Bajnokságot.

1964

A Tokyo-i Olimpiai események és elõkészületek miatt elmaradt a Nemzeti Bajnokság.

1965

A Nemzeti Bajnokságokat ettõl kezdve a Nippon Budokanban rendezik.

1975

Az elsõ IAKF Világbajnokság, melyet Amerikában rendeztek. Ettõl kezdve 4 évente került megrendezésre.

1976. április 20.

60 éves korában meghalt Miyata Minoru mester, a JKA Shihankai második embere.

1983

Ettõl az évtõl kezdve a Shihankai minden évben szponzorál egy központi edzõtábort.

1985

1985-ben rendezték az elsõ Shoto Világkupát a Nippon Budokanban, mely késõbb 2 évenként került megrendezésre.

1986. június 1.

Nakahara Nobuyuki lett a JKA elnöke.

1987. április 15.

Nakayama Sensei életének 74. évében elhunyt.

1992

Sugiura Motokuni sensei-t megválasztják a JKA fõinstruktorának.

2009.                               Sugiura Motokuni sensei lemond

2010 április                    Ueki Masaaki sensei a JKA főinstruktora