Dojo Etikett


A karatéka öltözéke a karate-gi. A karatéka köteles öltözékét tisztán, gondosan viselni, övét szabályszerûen megkötni. A karate-gi-n feliratot vagy címert nem viselhet, kivéve a gyártó cégjelzését, a klubjelvényt vagy a nemzeti címert. A karate-gi alatt egyéb, látható ruházatot nem viselhet, kivéve a lányok, akiknek fehér trikó engedélyezett. Tilos az edzés alatt a testi épséget veszélyeztetõ tárgyak viselése , mint óra, gyûrû, karkötõ, nyaklánc stb. A körmöket rövidre kell vágni, és tisztán kell tartani.

Az edzés kezdetén, elsõ találkozáskor a karatéka köteles üdvözölni az edzésvezetõt, s a magasabb fokozatú társait. Tiszteletadás: musubi-dachi állásban /enyhe meghajlással/ tekintet a tisztelgés irányába / oss, ejtsd: ossz/ szócskával. Japán ülés / seiza / és / zazen /: ülés a lábfejeken, bal lábfej alul. Kezek a combon, tenyérrel lefelé fordítva, váll leeresztve, hát egyenes. Az edzõterembe / dojo / való belépéskor a bejáratnál kell hagyni a papucsot, s tiszteletet adni a dojo-nak. Az edzés kezdetéig a karatékák csendben, önállóan gyakorolnak. Ha valaki késik, s már elkezdõdött az edzés, a teremnek való tiszteletadás után seizába kell ereszkedni s várni az edzésvezetõ engedélyére. Majd újabb tiszteletadást kell végrehajtani még seizá-ban, s csak utána lehet beállni az edzésre. A dojo-t elhagyva újra kötelezõ a tiszteletadás.

Az edzés kezdetén az edzésvezetõvel szemben felsorakoznak a karatékák. Az edzõ felõl nézve a baloldalon a legmagasabb fokozatok. Az edzõ utasítására seizá-ba ereszkednek / elõbb a bal térd ér le /, majd a szellemi összpontosítás / mokuso / következik behunyt szemmel. Mokuso-yame vezényszóra a koncentrálás véget ér, s a Rei vezényszóra a rangidõs karatéka vezényli a tiszteletadást. Az edzés ideje alatt a karatékának némán követnie kell az edzõ utasításait, megjegyzést csak az edzés vége után közölhet az edzõvel. A termet csak edzõi engedéllyel szabad elhagyni.